T-Mobile vecht tegen Android

Op dit moment bestaat er een Europese antitrustzaak die de pijlen heeft gericht op Android. Het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, denkt er ernstig over na om zich aan te sluiten bij deze antitrustzaak. Deze bewering wordt geuit door anonieme bronnen en is niet bevestigd door Deutsche Telekom.

Google en Android zijn eigenlijk standaard

Al eerder werd er een zogenaamde officiële mededingingszaak gestart door de Europese Commissie tegen Google, het bedrijf achter besturingssysteem Android. Dit gebeurde doordat het bedrijf zich schuldig zou maken aan het voortrekken van de eigen prijsvergelijker in de weergegeven resultaten van de zoekmachine. Er is nog steeds een onderzoek gaande naar het voortrekken van eigen diensten. Android is op dit moment het grootste besturingssysteem (mobiel) binnen Europa. Het besturingssysteem staat erom bekend dat het de bezoekers naar de eigen Google diensten stuurt vanuit de standaard installaties op apparaten die draaien op Android.

Moederbedrijf T-Mobile heeft bewijzen

Het gaat dus niet om een enkele zaak tegen Google en Android samen, maar om twee afzonderlijke zaken. In de zaak tegen Google behoort Deutsche Telekom ook tot de klagende partijen. Verwacht wordt dat Deutsche Telekom belangrijk bewijs zou kunnen aanleveren in de zaak, omdat de onderneming beschikt over tal van gegevens van de mobiele abonnees, welke verspreid door heel Europa te vinden zijn.

Het verweer

Eenvoudig gezegd draait het er allemaal om dat Google beschuldigd wordt van machtsmisbruik en dat is een serieuze beschuldiging. Google zelf houdt echter de poot stijf en beweerd hier absoluut niet schuldig aan te zijn. Zij wijzen erop dat Android ook geleverd kan worden zonder de Google services, daar het opensource is. Echter, in de praktijk gebeurt dit zelden, vooral omdat de apps die te vinden zijn in Google Play dan ook niet meer beschikbaar zijn.