Amerikaanse AAP moet mening over kinderen en iPads bijstellen

De Amerikaanse organisatie AAP, American Academy of Pediatrics, trad twee jaar geleden nog naar buiten met het bericht dat het zeer onverantwoord was om kinderen met een iPad te laten werken. Zij voorzagen meerdere gezondheidsproblemen en andere risico’s voor kinderen die gebruik maakten van een iPad of een smartphone. Het advies was om deze apparaten ver weg van jonge kinderen en tieners te houden. Nu, twee jaar later, moet het AAP deze mening volledig bijstellen.

Het AAP gaf in 2013 het advies aan ouders om hun kinderen niet te laten kennismaken met tablets en smartphones. Eigenlijk adviseerden zij om alles met een scherm, waaronder ook een televisie, weg te houden uit de slaapkamer van kinderen. Nu, in 2015, geeft het AAP het advies om kinderen juist wel om te laten gaan met deze apparaten. De organisatie geeft nu aan dat het zogenaamde digitaal mediagebruik een zeer positieve invloed kan hebben op de algemene ontwikkeling van kinderen.

Leer van je kroost

De ouders van de kinderen van nu zijn nog niet opgegroeid in het zogenaamde digitale tijdperk. Kinderen leren aanzienlijk sneller dan volwassenen, en dit betekent eigenlijk dat de kinderen veel kunnen leren aan hun ouders als het gaat om de nieuwste technologieën. Het AAP geeft nu aan dat de ouders digitale media moeten zien als hulpstuk bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Wel waarschuwt de organisatie dat het niet gebruikt moet worden als voordelige oppas of als beloning.

Er is natuurlijk een reden voor het bijstellen van de mening. De media behoorde volgens het AAP in 2013 nog tot het lijstje veroorzaker van gezondheidsproblemen, en dit is een vrij sterk statement. Toch heeft het AAP zelf veel onderzoek verricht en heeft de organisatie overlegd met onder meer experts in de social media, docenten, mediaonderzoekers, kinderartsen en neurowetenschappers. Hierdoor heeft de organisatie een aanzienlijk tolerantere houding ten opzichte van het gebruik van computers, tablets en smartphones door de jeugd aangenomen.

Nieuwe mening

De nieuwe mening van het AAP luidt: digitale media is geschikt om in te zetten bij het bevorderen van probleemoplossende mogelijkheden, zelfstandigheid en zelfbeheersing. De mobiele apparaten vormen in geen geval een gevaar voor kinderen, of de ontwikkeling van kinderen, wanneer de apparaten op verantwoorde wijze worden gebruikt.