Je iPhone opladen met de lader van je iPad

Is het nu wel of niet mogelijk om je iPhone op te laden met de lader van je iPad? Veel mensen vragen zich dit af, vooral omdat het eigenlijk best handig zou zijn als je dezelfde lader kunt gebruiken. Echter, er zijn ook veel mensen die het niet durven te proberen, uit angst dat het apparaat kapot gaat of alleen de accu. Hoe zit dan nu precies?

Spanning, stroom en vermogen

Op elke lader staat aangegeven hoeveel spanning de betreffende lader geeft. Dit wordt aangegeven in Volt. Daarnaast hebben we ook te maken met de nodige stroomsterkte. Een apparaat heeft een bepaalde stroomsterkte nodig om op te kunnen laden. Dit wordt aangegeven in Ampère. Dan is er nog vermogen, dat ook wel Watt wordt genoemd. Deze staat niet aangegeven, maar moet worden berekend. Dit doe je door de spanning (Volt) met de stroom (Ampère) te vermenigvuldigen. Het is zo dat je een behoorlijke schade aan kunt richten wanneer je een lader met een veel te hoge of veel te lage spanning aansluit op het apparaat. Echter, zowel de iPhone lader als de iPad lader levert 5 Volt. Het is dan nog wel nodig te kijken naar de benodigde hoeveelheid stroom die per accu en apparaat verschillend kan zijn. De iPad of iPhone bepaalt zelf de benodigde hoeveelheid stroom. Als het apparaat minder stroom nodig heeft dan dat de lader kan bieden, dan wordt er gewoon minder afgenomen.

En de snelheid?

Op basis van het bovenstaande is het dus mogelijk om de iPhone op te laden met de lader van de iPad. Er kan geen schade worden aangericht. Echter, je zult wel verschil merken in de snelheid waarmee de batterij oplaadt. De nieuwere modellen iPhones zullen waarschijnlijk sneller opladen omdat deze een hogere stroomsterkte aankunnen. Oudere modellen zullen niet sneller opladen, maar waarschijnlijk ook niet veel langzamer dan met de gewone iPhone lader.

iphone

Een echt snelle lader

Er zijn ook speciale USB-poorten voor iPad te vinden bij reservebatterijen en de welbekende autoladers. Ook op deze USB-laders kun je zonder zorgen je toestel aansluiten. Door de hogere stroomsterkte zal deze sneller opladen. Wanneer je toestel deze hogere sterkte niet aankan, dan zal deze gewoonweg minder stroom vragen en wat langzamer opladen. Met name de iPhone 6 kan razendsnel opladen met een iPad lader. Echter, het is altijd van groot belang dat de spanning volledig hetzelfde is als die van de originele lader. Je kunt overigens voor 25 euro een 12 Watt lader kopen bij Apple om veilig en snel op te laden.

Conclusie

De conclusie is dat je laders van verschillende apparaten gewoon op de apparaten kan gebruiken zonder dat dit vervelende gevolgen heeft als de laders een gelijke spanning leveren.