Oplichters zijn uit op Mac-gebruikers

Er zijn steeds meer oplichters actief op het internet. Dat is geen nieuws meer. Echter, er zijn weer wat originele criminelen opgedoken. Deze scammers richten zich op de gebruikers van de Mac van Apple, welke zij telefonisch benaderen.

Mac wordt onder vuur genomen

Meerdere soorten oplichters richten de pijlen op de Mac-gebruikers en dit geeft toch ook echt aan dat Mac helemaal ‘in the game’ is op dit moment. De oplichters hebben het voor elkaar gekregen om de officiële ondersteuningspagina van bedrijf Apple volledig na te maken. Echter, dan hebben ze de Mac-gebruikers nog niet direct te pakken natuurlijk. Om dit te bereiken nemen zij telefonisch contact op met de Mac-gebruikers, om het via die weg te leiden naar de nagemaakte ondersteuningspagina.

Handig gebruik maken van de remote tools

Uiteraard is er een duidelijk verschil. De officiële pagina van Apple is te vinden op ara.apple.com en de nagemaakte versie is te vinden op ara-apple.com. Echter, het verschil in de punt of de streep is zo minimaal dat het eigenlijk niet opvalt. De neppagina linkt direct door naar diverse zogenaamde remote tools. Remote tools zijn er om professionele technici toegang te geven tot de computer, zodat zij deze op afstand kunnen besturen. Zo proberen de criminelen zich nu in het systeem van de gebruiker te loodsen.

Ga er niet op in!

Microsoft heeft al langere tijd met dit soort praktijken te maken en de meeste gebruikers van Windows weten dan ook dat zij opgelicht worden wanneer zij zonder aanleiding worden gebeld door een zogenaamde Windows medewerker. Echter, de gebruikers van Apple apparaten hebben hier aanzienlijk minder ervaring mee en het risico dat zij in de truc trappen is dan ook groter. Apple waarschuwt dat het bedrijf nooit zomaar telefonisch contact opneemt en ook nooit zomaar vraagt om gebruik te maken van remote tools. Wij raden dan ook aan om totaal niet in te gaan op vreemde verzoeken voor de installatie van bepaalde programma’s.